Μια οπερα χωρις μουσικη στο Θεατρο Τεχνης

  • Written by 
  • Print
  • Email

Το κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη σκηνοθετεί και παρουσιάζει ο Πέτρος Σεβαστίκογλου από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου σε μια παράσταση όπου ο λόγος και το ανθρώπινο σώμα αποτελούν τα μοναδικά όργανα

«Τίποτα περισσότερο δεν υπάρχει για τον άνθρωπο από έναν άνθρωπο. Μόνον ο άνθρωπός δίνει. Αλλο υπέρτατο απ’ αυτό δεν υπάρχει». Το «Insenso» είναι η ιστορία μιας γυναίκας που «παραφρονεί» από έρωτα, που ο έρωτας εξωθεί πέραν της λογικής της, πέραν του μέτρου, πέραν κάθε αποδεκτού ορίου. Το υπέροχο κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη σκηνοθετεί ο Πέτρος Σεβαστίκογλου και το παρουσιάζει 22 έως 25 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν της οδού Φρυνίχου. Η παράσταση άνοιξε στις 15 Ιανουαρίου 2016 την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και εγκαινιάζει στις 18 Οκτωβρίου 2016 τη Θεατρική Ολυμπιάδα που θα γίνει στην ίδια πόλη. Πρόκειται για πολωνική παραγωγή με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Καζάζου (παρουσιάζεται στα ελληνικά).

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ορίζει το έργο του «Insenso» σαν όπερα χωρίς μουσική, όπου ο λόγος και το ανθρώπινο σώμα αποτελούν τα μοναδικά όργανα. Κίνηση, λόγος σε αντίστιξη, σε αρμονία ή δυσαρμονία. Ενστικτο και λογική σε μια αιώνια συνομιλία. Ενα θέατρο όπου η κίνηση, το σώμα, δεν αποτελούν το αναγκαίο υπόβαθρο του λόγου αλλά που μπαίνουν σε μια διαλεκτική σύγκρουση μαζί του. Θέατρο της έξ-στασης που αναζητεί την ψυχική και σωματική μετακίνηση από τη στασιμότητα του αποδεκτού.

Το «Inseno» είναι ένα κλασικό πλέον κείμενο που επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις. Ποια σημεία του φωτίζει η παράσταση; «Ζώντας σε μια περίοδο σκοταδισμού, όπου η επιβολή της εξουσίας έχει πια σαν μοναδική αφορμή τη θεόσταλτη υπόστασή της ή την οικονομική αναγκαιότητα, είναι επείγον να γείρουμε στον άνθρωπο, στην πίστη στον άνθρωπο» απαντά ο Π. Σεβαστίκογλου.

«Ο άνθρωπος με όλες τις αδυναμίες του και με όλες του τις δυνάμεις, ο άνθρωπος που μπορεί να παίρνει και να δίνει, που πρέπει να ξαναμάθει και να ξανατολμήσει να παίρνει και να δίνει. Ο ατομικισμός, ο ακραίος ανταγωνισμός, μας έχουν αποστειρώσει, μας αποτρέπουν να ερωτευόμαστε, γιατί ο έρωτας δεν είναι παραγωγικός, γιατί μας ωθεί να δίνουμε και να παίρνουμε, να γινόμαστε γενναιόδωροι, να ξεφεύγουμε από ό,τι έχουμε μάθει, να σπάμε τα όρια του καθωσπρεπισμού, για να μπορέσουμε τελικά να δούμε καλύτερα, να ανακαλύψουμε νέους δρόμους».

Για τον Δημητριάδη ο έρωτας είναι από τα πιο επαναστατικά στοιχεία της ζωής. Μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από ό,τι έχουμε μάθει, να σπάσουμε τα όρια του καθωσπρέπει, για να μπορέσουμε να δούμε καλύτερα. Το «Insenso» είναι αυτή η παράλογη, μη λογική, προσπάθεια να γκρεμιστούν οι τοίχοι που χτίζουμε γύρω μας, σε μια τολμηρή πορεία προς την «άλλη πλευρά». Με «ρίσκο, με πόνο να διεκδικήσουμε το ανέφικτο. Να βυθιστούμε στο μη κοινωνικά και ηθικά αποδεχτό» σύμφωνα με τον σκηνοθέτη.

Το «Insenso» είναι πιο «πολύ επίκαιρο από ποτέ σε μια εποχή που επιβάλλει πια να γκρεμίσουμε ό,τι θεωρούμε δεδομένο για να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι ύπαρξης προσωπικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί. Υπάρχει ένα ιδεολογικό κενό που καμία πολιτική πρόταση δεν μπορεί πια να το γεμίσει. Δεν ψάχνουμε πια ποια είναι η ουσία των πραγμάτων αλλά πώς να τα κάνουμε να λειτουργούν πιο αποδοτικά. Δεν πιστεύω πια στις κόκκινες, μαύρες ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος σημαίες, στην αναμονή της ημέρας της μεγάλης ανατροπής ή στην κάθε τέσσερα χρόνια ψήφο όπου αναθέτουμε σε άλλους την ελπίδα μιας καλύτερης κοινωνίας. Η δράση είναι καθημερινή, σε μικρά πράγματα, να σκεφτούμε και ν' αναθεωρήσουμε τις προσωπικές μας σχέσεις, φιλικές, ερωτικές, οικογενειακές, μέχρι τον τρόπο που διδάσκουμε, που συνεργαζόμαστε, που δημιουργούμε. Ο καθένας στον τομέα του να πάψει να θεωρεί το καθετί δεδομένο και ν' αρχίσει να αναζητά ξανά τον λόγο ύπαρξής του, όχι πια σαν ένα καταναλωτικό ον, αλλά σαν δημιουργός μιας συλλογικής συνείδησης».

Τα σκηνικά είναι του Πέτρου Σεβαστίκογλου, το κοστούμι της BajkaTworek, οι φωτισμοί του Karol Jarek. Παραγωγή: Grotowski institute, Avant Art. Η παράσταση θα ανέβει 1 με 9 Οκτωβρίου στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης.

chatters      vvelope